slovnaft podvod

Podvodníci lákajú na falošné investície do Slovnaftu

  • Podvodníci v ostatnej dobe začali aktívne zneužívať meno Slovnaftu.
  • Na sociálnych sieťach tak môžete naraziť na Investičný projekt Slovnaft.
  • Ide o podvod s cieľom pripraviť vás o peniaze.

V ostatnom čase sa na sociálnych sieťach, ale aj všeobecne na internete, rozšírili podvody zneužívajúce meno spoločnosti Slovnaft. Pôvodne išlo o hlavne o podvodné súťaže s produktami a logami Slovnaft. Zdieľané boli cez rôzne falošné profily a hlavným cieľom bolo ako obvykle vylákanie osobných údajov a údajov o platobných kartách.

Na Facebooku sa už objavila nejedná falošná súťaž Slovnaft. Niektoré sľubovali palivové karty, iné darčekové predmety či iné lákavé odmeny. Podvodníci zneužívalo jednak to, že Slovnaft je v našich končinách veľmi aktívna značka, s aktívnym profilom na sociálnych sieťach a množstvom legitímnych súťaží o rôzne produkty. Ide teda o dobrú obeť.

Od podvodných súťaží sa to následne posunulo ešte o stupienok vyššie. Pribudli rôzne ponuky lákajúce na falošné investície do Slovnaftu. Išlo o širokospektrálny útok. Využívané boli sociálne siete, podvrhnuté webové stránky a dokonca aj videá na platforme YouTube. Základ bol väčšinou rovnaký – Slovnaft investícia, ktorá prináša vysoký zisk. Nič také ale neexistovalo a išlo o podvod s cieľom pripraviť ľudí o peniaze.

Aby to celé bolo dôveryhodnejšie, tak na šírenie jedinečnej investičnej možnosti boli využívané aj falošné webové stránky vo vizuálnom prevedení známych médií RTVS a Aktuality.sk. Na prvý pohľad išlo o článok, ktorý Slovákom prezentoval šancu na skvelé zlepšenie svojej finančnej situácie. Reálne ale išlo o falošný web s textom, ktorého cieľom bolo prilákať obete. Upozorňoval na to aj samotný Slovnaft:

„Žiadna investičná platforma spájaná so značkou Slovnaft neexistuje. Chceme varovať všetkých občanov, aby sa nikde neregistrovali a nereagovali na príspevky zverejnené mimo oficiálnej stránky https://slovnaft.sk/sk/ a oficiálneho profilu spoločnosti Slovnaft na sociálnych sieťach,“ uviedol hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Podvody a reklamy zneužívajúce meno obchodné meno spoločnosti SLOVNAFT, a.s. sa sporadicky objavujú opakovane. Aktuálne je to hlavne falošná ponuka investovať do Slovnaftu. Niekedy sa s týmito podvodmi môžete stretnúť vo forme reklamy na Facebooku alebo Instagrame, ako aj reklamných videí na YouTube, no spoločnosť upozorňovala, že evidované boli aj podvodné telefonáty.

V súvislosti s telefonátmi je zaujímavá informácia, že volajúca strana okrem klasickej metódy vyvolávania časového tlaku pristupuje aj k vyhrážaniu sa sankciami, ak “jedinečnú investičnú ponuku” odmietnete.

Ide prevažne o podporované príspevky na sociálnych sieťach, ktoré vyzývajú ľudí k investovaniu do firmy a na nákup akcií Slovnaftu na burze, s prísľubom vysokého zisku. Na internete existuje niekoľko webových stránok, ktoré vznikli za účelom získať osobné údaje ľudí a ktoré môžu byť zneužité.

Prevedenia reklám, ktoré šíria podvodné investície Slovnaft, majú rôzne prevedenia. Najčastejšie ide o “Investičný projekt Slovnaft”, inokedy o možnosť vstúpiť do Klubu investorov alebo rôzne odporúčania od spokojných klientov, ktorí sa k ponuke dostali cez reklamy na Facebooku a podobne. Slovnaft zverejnil ukážku týchto vizuálov:

Slovnaft investícia podvod
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Mohlo by zaujať